dissabte, 25 d’agost del 2012

Fantasmes (II)


No pretenc que els lectors entenguin els escrits d’aquesta sèrie. Són fruit de pur egoisme existencial, que possiblement només tu entendries. En aquesta sèrie, ho poso tot damunt la taula. No és pessimisme ni rancúnia. Són records i llunyania. El primer escrit el podeu trobar aquí, dia 20 de març de 2012. 

   
Fantasmes (II)

‘No hi ha present,
tots els camins són record o pregunta.’
Miquel Martí i Pol




Recordo el dia que vàrem trobar un àlbum amb fotografies groguenques i antigues, tot ple de persones que desconeixíem i ens imaginàvem qui podien haver sigut, a què jugaven de menuts i com eren les seves veus. Les seves robes eren ben senzilles i els pentinats no gaire elegants. Sortien amb mules, sovint, animals ben estranys per nosaltres. La majoria eren feliços, crec. 

Desconec si aquella fotografia et va produir el mateix efecte que em produí a mi. La recordes? La noia que hi sortia era exactament com tu, llevat de la roba humil i cabells pràcticament curts. Tenia el mateix posat esquifit i el mateix somriure mig dibuixat. Els mateixos ulls petits però vius i brillants. Vaig pensar que en algun moment, que ignorava, t’havies disfressat i havies encabit la fotografia en aquell àlbum ronyós. Era impossible.

Aquella fotografia et proporcionava un lligam que sempre t’han obligat a defugir. I, segur, encara ho intenten. Llavors, encara no ho sabíem i ens limitàvem a continuar observant les fotografies amb curiositat. Recordo les rialles produïdes pels pentinats antics i la mania de posar-se els pantalons massa alts. 

Avui t’he vist en una d’aquelles fotografies que les xarxes socials proporcionen sense cap tipus de protecció. D’aquella semblança amb la imatge groguenca res no resta. Ni tan sols la vivesa i brillantor dels ulls. En el mateix àlbum digital hi havia una altra fotografia; d’algú més envellit. Vaig veure que el lligam encara existia, si més no en aparença. 

D’aquell àlbum antic ja no n’he sabut res més. Desconec de qui era ni des d’on era que el miràvem. De fet, això em succeeix amb tot allò referent a tu. Les cartes, les joguines i d’altres objectes han desaparegut físicament. Possiblement, estiguin amagats en algun lloc on sigui impossible recuperar-los. Si els trobés, no en sabria pas que fer-ne i els acabaria amagant de nou per no tornar-los a veure, com el nen que amaga tresors sota la sorra perquè el temps no els esborri. Per mi, segueixen essent preuats però el dolor que em produeix tot plegat necessita restar enterrat, encara, durant uns anys. 

Espero, esperançadora, que algun dia ens retrobem sense rancúnies i com si el temps no hagués passat. No és possible, ara, perquè el lligam que escollires mantenir t’impedeix ser tu mateixa. Sóc pacient i sé que te’n desfaràs encara que sigui de la pitjor manera possible quan el motiu inevitable i imminent, pel qual tots naixem i vivim, s’imposi. 

Sé que inconscientment lluito per conservar el nostre lligam; per evitar que el temps l’esborri. Sinó aquests escrits mai haguessin existit. 

dimarts, 21 d’agost del 2012

La importància de la nit (II)


‘La nit em clava
el seu ullal
i el coll em sagna.’
Maria-Mercè Marçal



La nit és una dansa contínua plena de multituds. La quietud fuig espaordida per les cantonades cercant tranquil·litat i deixant una flaire difusa en l'ambient. Els carrers són guarnits d’una fortalesa esperançadora però efímera. Res no ens atura i gaudim de tot bri de festa que creiem ser capaços de sostenir en les nostres espatlles.

És una nit d’estiu.

Són instants de felicitat disfressada però vertadera. La podem intuir i percebre en l’aire escàs de les masses, i les notes ens l’ofereixen, sovint, a baix cost. L’èxit és tímid però ens somriu esperançador i còmplice entre la multitud. Se’ns hi adreça i ens ofereix companyia.

Som ignorants. El nostre jo diürn és irreconeixible i les seves febleses camuflades no semblen haver existit mai. Desconeixem que la fragilitat ens fa l’espieta darrere els decorats, assajant el seu paper i esperant la seva sortida a escena amb ànsies de protagonisme i poder. Al final del monòleg ja ens haurà posseït. El vincle amb la nit caurà desfet i aquell èxit tímid retrocedirà, recollint les burilles i els gots buits pels carrerons engalanats.